Život je pohyb a pohyb zrkadlom duše

Profesionálne tanečné divadlo Štúdio tanca z Banskej Bystrice, ktoré dlhodobo prináša autorské projekty, znovu zavíta do Kasární/Kulturparku 21. novembra o 18. hodine s dvomi inscenáciami. Publiku už pätnásť rokov približuje súčasný tanec a filozofiu moderného tanečného divadla. Počas svojej existencie uviedlo 36 celovečerných predstavení, z toho 3 pre deti a množstvo exteriérových tanečných projektov, v ktorých spolupracovalo s viacerými slovenskými a zahraničnými umelcami. Do Košíc prídu umelci s dvoma tanečnými projektami – Spomienky tela a Posed.

V prvom diele SPOMIENKY TELA sa autor a choreograf Tomáš Danielis zaujíma o telo, spomienky a o to, ako nás môže životný priestor preniesť časom do situácii, na ktoré by sme najradšej navždy zabudli alebo by sme chceli, aby sa nikdy neskončili. Tanečníci odkryjú tajomnú minulosť ľudského tela pochopením tanca a jeho obsahu, pripájaním emócií a zmyslu zvonku.

Autorov choreografický záujem tkvie vo vnímaní tanca ako vizuálneho a dynamického umenia s možnosťou jeho komunikácie. Prácou s kompozíciou – vytváraním „tekutých obrazov“ a širokou pohybovou škálou tanca sa snažil potlačiť prvotné významy a emócie a otvoriť možnosti komunikácie tanca cez komplex asociácií. Pomocou nich si divák následne interpretuje tieto „obrazy“ na základe vlastných vnútorných zážitkov. Jeho zámerom nebolo, aby tanečníci alebo iné zložky dramaticky interpretovali pocit, hovorili ľudom, čo majú cítiť alebo ako majú myslieť.

„Keď je totiž tanec fyzicky veľmi náročný, má vplyv aj na divákovo telo – človek fyzicky preciťuje niektoré veci, ktoré vníma na javisku a pokiaľ sú obrazy v predstavení silné, telo reaguje spolu s nimi. Divákovi sa vďaka fyzickému prežitku vynárajú v pamäti spomienky na situácie, v ktorých sa ocitol, obohatené o silný emocionálny zážitok. Predstavenie postupne graduje a vrcholí v hlboko intímnom zážitku stretnutia so sebou samým,“ hovorí o inscenácii choreograf Tomáš Danielis.

Tanečné predstavenie s názvom POSED z dielne choreografov Petra Miku a Olgy Cobos (CobosMika Company Španielsko) divákov prenesie do sveta pohybu, odzrkadľujúcom dušu, kde túžby, sny, pocity v priestore, ktorého hranice spolu s časom slobodne prekračuje šesť tanečníkov. V tejto tanečnej fantázii sa objavuje viacero tém – dominantnosť v medziľudských vzťahoch, či vôľa kráčať pevne za svojím cieľom alebo proti prúdu. Vyjadrená polarita tak nesie v sebe potenciál extrémnej interpretácie so silným emotívnym nábojom.

Tanečné vystúpenie prezradí, čo je skutočnou podstatou tanca – statickosť či dynamika, ale aj to, čo nám zostane, keď tanec podrobíme analýze a čas dekompozícii. Celok rozložený na mnoho jednotlivých častí začne naberať obrysy trojrozmerných statických póz, blízkych sochárskemu umeniu. Individualita tanečníka im vdýchne konkrétny život a dynamiku. Choreografi sú vo svojej práci známi zameraním sa na precíznu interpretáciu, čistotu tanečného prejavu a osobnosť tanečníka ako nositeľa filozofie tanca, ktorý v minimalistickom priestore rozohrá hru medzi emóciami a fyzickou virtuozitou. Odráža tak osobnú identitu protagonistov.

Divadlo Štúdio tanca sa so svojou tvorbou prezentovalo v Košiciach úspešne už niekoľkokrát. Hosťovalo na viacerých domácich scénach a reprezentovalo Slovensko na prestížnych medzinárodných festivaloch v Česku, Poľsku, Maďarsku, Bosne a Hercegovine, Rusku, Nemecku, Taliansku, Egypte, Japonsku, Belgicku, Indii a vo Francúzsku, čo sľubuje opäť jeden krásny večer.

Na základe tvorby divadla vznikli dve filmové produkcie – Tak dávno som Ti nenapísala podľa rovnomennej inscenácie a Štúdio tanca, ale aj viacero dokumentov.

Vstupné na toto podujatie je 5 € (pre študentov, dôchodcov a ZŤP je vstupné zľavnené na 3€).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *