V dňoch 20. – 26. októbra sa v Košiciach uskutoční 1. ročník Košice Fashion Week (KFW). Vďaka projektu Košice Európske hlavné mesto kultúry 2013 získala metropola východného Slovenska viacero polyfunkčných priestorov, ktoré ponúkajú ideálne príležitosti pre realizáciu mnohých kultúrnych a spoločenských aktivít. Viaceré z nich, predovšetkým Kunsthalle a Kulturpark, budú už koncom októbra hostiť medzinárodný projekt KFW. Toto podujatie prinesie do Košíc mnoho módnych prehliadok, kde sa budú prezentovať slovenskí a zahraniční módni návrhári.

Do programu módneho týždňa sú zaradené fashion kokteily, fashion party a showroom prehliadok, ktoré budú trvať celý týždeň. Košice ožijú módou a stanú sa v týchto dňoch dejiskom verejnej prezentácie jesenných kolekcií návrhárov zo Slovenska, Čiech a Ukrajiny. KFW je originálny projekt, ktorý významne podporuje predaj a propagáciu slovenských a zahraničných módnych značiek a návrhárov. Zaisťuje im propagáciu, PR a významne tak napomáha predaju ich kolekcií. Prináša inšpiráciu zo sveta, stavia spoločne na jedno mólo študentov, začínajúcich aj skúsených slovenských návrhárov a svetové módne značky. Návštevníci sa môžu tešiť aj na súťaž mladých módnych návrhárov zo Slovenska. Košice Fashion Week má za cieľ stať sa významnou módnou, kultúrnou a spoločenskou udalosťou Slovenskej republiky.

Hlavný fashion stage (Kultrurpark)

Rekonštrukcia bývalých vojenských kasární na Kulturpark bola najväčším z ôsmich investičných projektov Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Trojhektárový areál bývalých Kasární kpt. Jaroša bol účelovo postavený ako komplex budov z konca 19. storočia, zasadený do historického parku tzv. Šafranovej záhrady. Vojenské objekty sa po rekonštrukcii zmenili na centrum kultúry. Mesto Košice a jeho obyvatelia získali novú dominantu, ale aj priestor pre kultúrne, spoločenské a umelecké aktivity a tiež pre oddych a trávenie voľného času.

Kunsthalle

Kunsthalle je pre svoje architektonické dispozície prioritne využívaná na organizovanie medzinárodných výstav, workshopov a výstav komorného charakteru mladej generácie. Jedna z architektonicky najzaujímavejších stavieb v Košiciach, bývalá plaváreň, dlhodobo neslúžila svojmu účelu. Po odklonení koryta rieky Hornád, ktorej rameno tieklo v tesnej blízkosti plavárne, bola budova staticky narušená. Preto ju nebolo možné aj napriek výhodnej polohe a veľkosti ďalej používať. Cieľom rekonštrukcie tejto budovy bolo budovu nie len zachrániť, ale posunúť projekt ďalej a vnútorné priestory premeniť na multifunkčné centrum – Halu umenia Košice/Kunsthalle.

Vyjadrenia kompetentných

Za zrodom projektu stojí medzinárodná modelingová agentúra Unique One, s.r.o. z Prahy a Centrum Radosti, s. r. o. Košice. Zakladateľka, riaditeľka a koproducentka Unique Fashion Week (Praha), Karolína Bosáková: „Projekt Košice Fashion Week v Košiciach si klade za cíl podporovat slovenské módní tvůrce a také využít své geografické polohy pro mezinárodní spolupráci s okolními státy. V rámci KFW proběhne několik prestižních soutěží zaměřených na podporu a rozvoj studentů vysokých uměleckých škol. To vše proběhne za účasti a podpory renomovaných módních návrhářů ze Slovenska, Čech a Ukrajiny a módních značek, které přinesou do Košic inspiraci a show.“

Richard Raši, primátor mesta Košice dodáva: „Krása a vkus Sloveniek sú všeobecne známe a ja som rád, že sviatok módy a štýlu sa prvýkrát uskutoční práve v Košiciach. To, že si prestížna pražská agentúra Unique One vybrala metropolu východu ako miesto konania Fashion Weeku, svedčí o tom, že pokrok, ktorý naše mesto urobilo v poslednom období, prináša svoje ovocie. Košice sú známe ako multikultúrne mesto s bohatou históriou, univerzitami, architektonickými skvostami, ale aj rozvíjajúcou sa kultúrnou infraštruktúrou a novými investíciami. Teší ma, že svet si všíma zvyšujúcu sa atraktivitu nášho mesta pre domácich obyvateľov aj turistov. Som presvedčený, že k nej prispeje aj toto podujatie, vďaka ktorému sa na týždeň staneme Mekkou módy, trendov a ženského pôvabu. Pri tejto príležitosti využijeme naše vynovené kultúrne stánky Kunsthalle a Kulturpark, ktoré sú na módne prehliadky ako stvorené. V Košiciach privítame medzinárodne uznávané osobnosti z oblasti módy a zároveň predstavíme aj talenty, ktorých je vašom meste veľa.“

Marián Biľo, riaditeľ a koproducent KFW: „Všetky medzinárodné aktivity ako Košice Fashion Week obohacujú kultúrne, umelecké a spoločenské dianie v Košiciach i celom našom regióne a viac nás približujú k Európe. Vďaka spolupráci s mestom Košice a agentúrou Unique One z Prahy sa Košice ako jediné na Slovensku stanú súčasťou celosvetových akcií Fashion Week.“

Usporiadatelia dlhodobo spolupracujú s mladými módnymi tvorcami a ateliérmi vysokých umeleckých škôl. Ich zámerom je podpora mladých návrhárov, ktorí sú budúcnosťou českej a slovenskej módy. Karolína Bosáková: „V Košicích si do budoucna umím představit mezinárodní talentovou soutěž pro mladé módní návrháře, do které budou aktívně zapojeny všechny okolní státy. Velmi mě těší, že se nám daří přinášet prostřednictvím našich projektů Fashion Week a Fashion Night, zahraniční inspiraci a efektivní rezentační platformu pro lokální modní návrháře. Klademe důraz především na podporu mladých talentů a v neposlední řadě organizujeme módní akce, které mají velký divácký i mediální ohlas. Oba projekty přibližují módu široké veřejnosti a mají pozitivní vliv na vývoj módního průmyslu.“

Charitatívny galavečer

Organizátori KFW v spolupráci s hlavnými partnermi, Slovenskou gynekologickou a pôrodníckou spoločnosťou, Komerčnou bankou a hotelom Yasmin, pripravili ako vyvrcholenie prvého Fashion Week na Slovensku charitatívny galavečer v dizajnovom hoteli YASMIN, ktorý sa uskutoční 25. októbra 2014. Výťažok z galavečera bude venovaný na prevenciu a podporu očkovania mladých dievčat proti rakovine krčka maternice. Charitatívny večer bude najvýznamnejším stretnutím politickej a podnikateľskej špičky v rámci Slovenska. V priebehu večera predstavia svoju tvorbu špičkové módne návrhárky a uskutoční sa dražba značkových vín, ktorej celý výťažok pôjde na charitatívne účely.

Sprievodný program KFW

KFW Pop-up store

Pop-up store je v skutočnosti mimoriadna predajná akcia, ktorá v obmedzenom čase ponúka limitované množstvo exkluzívneho tovaru. V priestoroch SC Aupark v dňoch od 16. do 26. októbra, bude otvorený KFW pop-up store, v ktorom si záujemcovia budú môcť zakúpiť kolekcie a módne doplnky od návrhárok: Beaty Rajskej, Jitky Klett, Jany Bergovej, Idy Sandor a šperkárok Ludmily Gubinovej z Charkova a Táni Čisárikovej, rodenej Košičanky pôsobiacej v Paríži. Súčasťou bude aj predajná výstava fotografií Touch of Fashion. Špeciálnu atmosféru umocnia dizajnové kúsky exkluzívneho nábytku.

Touch of Fashion – výstava fotografií

V priestoroch Kulturparku budú môcť návštevníci od 20. do 26. októbra bdivovať čiernobiele fotografie popredného českého módneho fotografa Marka Musila, ktorý sa pohyboval v zákulisí pražského Fashion Week. Pôvodne bolo jeho cieľom zachytiť pár snímkami atmosféru ukrytú pred návštevníkmi prehliadok. Takto nakoniec vznikla celá séria fotografií, ktorá veľmi autentickým spôsobom zachytáva náladu panujúcu v zákulisí módnych prehliadok.

KFW a výstava Elise Morin – Waste Landscape

Od 4. októbra do 16. novembra 2014 v Košiciach predstaví svoju prácu známa francúzska umelkyňa Elise Morin. Tento krát dielom, ktoré bude plošne najväčším a najrozsiahlejším, aké kedy bolo v Košiciach inštalované. Vytvorí ho v Kunsthalle na 600 metroch štvorcových zo 60 tisíc nepredaných, poškodených a zozbieraných cédečiek, ktoré boli ručne vytriedené a pospájané. Dielo autorka prvýkrát predstavila v Paríži v roku 2011 a dala mu názov Waste Landscape (Krajina odpadu), pričom ním vyjadruje silné ekologické posolstvo. V rámci KFW sa toto dielo stane súčasťou exkluzívnej módnej prehliadky na záver KFW dňa 26. októbra 2014. Kombinácia módnej prehliadky a takto inštalovaného priestorového umeleckého diela bude európskou premiérou.

Fashion Kid Lab 2014

Fashion Kid Lab je projekt zameraný na podporu detskej kreativity u detí vo veku od 7 do 14 rokov. Jeho cieľom je, aby aj deti mohli prezentovať svoje práce, tvorbu aj proces výroby počas podujatia KFW, v termíne od 20. do 26. októbra 2014. Showroomy detskej kreativity sú lokalizované v rámci areálu Kulturparku v pavilónoch FOXTROT a ECHO.

Čo a kde v rámci KFW 2014?

Prvý ročník Košice Fashion Week bude slávnostne zahájený v areáli Kulturparku. Štvrtok bude dňom slovenských dizajnérov, počas ktorého predstavia svoje kolekcie Denisa Dovalová, Jana Poláková, Pavel Berky, Soňa Zajacová a Kristína Fečková. O 19:00 odštartuje exkluzívna módna show slovenskej módnej návrhárky Jitky Klett. V piatok predstavia svoju tvorbu slovenské a české vysoké školy: VŠ výtvarných umení v Bratislave, Univerzita Jana Evangelisty Purkině v Ústí nad Labem a Západočeská univerzita v Plzni. Taktiež predvedú svoju tvorbu módna návrhárka Alona Pikul, Olga Jermolajeva a Valentyna Orel z módneho domu RITO Kyjev (stredoeurópska premiéra). Deň uzavrie veľkolepá módna prehliadka známej dizajnérky Idy Sandor z Košíc. Sobota bude patriť slovenskej tvorbe Jany Jurčenko, Zuzany Hákovej a večer sa predstaví špičková módna návrhárka Beata Rajská. Prvý ročník KFW bude zakončený v priestoroch Kunsthalle spoločnou fashion show Beaty Rajskej a Jitky Klett.

Vstupenky budú v predaji v infocentre Delta v Kasárňach/Kulturpark.

960px-112-plagat_KFW_410x580mm

Program 

Štvrtok (23.10 2014) Kulturpark

SLOVAK DESIGN

13:30 Tlačová konferencia a slávnostné zahájenie pred Kulturparkom

14:00 Afternoon Fashion Show – Košice Fashion Week – výber – Soňa Zajacová, Kristína Fečková

15:00 Afternoon Fashion Show – Denisa Dovalová a Klára Valková

16:00 Afternoon Fashion Show – Wanyfer fashion

17:00 Afternoon Fashion Show – Pavel Berky

18:30 Evening Fashion Cocktail

19:00 Evening Fashion Show – Jitka Klett

 

Piatok (24. 10. 2014) Kulturpark

INTERNATIONAL DESIGN

14:00 Fashion Show – Univerzita Jana Evangelisty – Purkyně v Ústí nad Labem

15:00 Fashion Show – Západočeská univerzita v Plzni

16:00 Fashion Show – Vysoká škola výtvarných umení  v Bratislave

17:00 Fashion Show – Pikul Alona (Kijev) a Jermolajeva Olga a Orel Valentyna –módny dom RITO (Kijev)

18:30 Evening Fashion Cocktail

19:00 Evening Fashion Show – Ida Sandor

21:00 Fashion TV cafe- afterparty

 

Sobota (25. 10. 2014) Kulturpark

SLOVAK DESIGN

14:00 Afternoon Fashion Show – Jana Jurčenko

15:00 Afternoon Fashion Show – Zuzana Haková

16:00 Afternoon Fashion Show – Jana Poláková

17:00 Evening Fashion Cocktail by Komerčná banka

18:00 Evening Fashion Show – Beata Rajská

 

Nedeľa (26. 10. 2014) Kunsthalle

19:00 Closing Exclusive Evening Fashion Show – Beata Rajská a Jitka Klett exkluzívne v umeleckej inštalácií Elise Morin

21:00 Closing After Party Košice Fashion Week

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *