Primátor Richard Raši žiada vyšetrenie zamaľovania umeleckého diela

Rovnako, ako verejnosť, aj vedenie mesta nemilo prekvapilo znehodnotenie maľby na stene rohovej budovy na Kováčskej a Vodnej ulici. Rozmerná maľba bola výsledkom práce medzinárodne uznávaných ukrajinských umelcov Interesni Kazki, ktorí takýmto spôsobom skrášľujú budovy v rôznych mestách Európy, čím im dodávajú jedinečnosť a atraktivitu.

Maľba vznikla pred dvoma rokmi v rámci festivalu Street Art Communication, ktorý vytvára vo verejnom priestore mesta galériu súčasného pouličného umenia. Včera dopoludnia šokovali vedenie mesta, rovnako ako aj ostatných Košičanov, maliari, ktorí začali dielo zatierať bielou farbou.

Keďže sa v niektorých médiách objavili nepravdivé špekulacie, či pokyn na zatretie neprišiel z odborných útvarov magistrátu, poskytujeme jednoznačné stanovisko vedenia mesta: „Som sklamaný z celej tejto akcie, ktorá k pozitívnej propagácii Košíc, ako Európskeho hlavného mesta kultúry, rozhodne neprispela. Pokyn na likvidáciu tohto diela nevyšiel z magistrátu. Budeme žiadať o vyšetrenie a zverejnenie mena osoby a inštitúcie, ktorá iniciovala jeho odstránenie. Pre Košice bola česť hostiť umelcov, ktorí dostali priestor aj v Rusku, Portugalsku a Španielsku, a je smutné vidieť, ako bolo ich umelecké dielo v našom meste poškodené ,“ reagoval na vzniknutú situáciu primátor Richard Raši.

MMK

Foto: Street Art Communication

Muralistické dielo od umelcov Interesni Kazki včera zatierali bielou exteriérovou farbou.
Muralistické dielo od umelcov Interesni Kazki včera zatierali bielou exteriérovou farbou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *