Site icon InfoMagazín

Vieme nájsť návody na zmierňovanie chudoby aj na miestnej úrovni?

Karpatská nadácia realizovala od 1. júna 2014 do 31. mája 2015 medzinárodný partnerský Projekt V4 na zmierňovanie chudoby – Hľadanie lokálnych riešení globálnej výzvy. Výskum realizovaný v rámci projektu ukazuje, že z dlhodobého hľadiska je primárnym nástrojom zmeny v znevýhodnených regiónoch práve rozvoj sociálneho kapitálu.  Tieto výsledky by mali slúžiť ako základ diskusie s kľúčovými hráčmi, ale hlavne tvorcami politík a rozvojových opatrení na miestnej úrovni.

Kľúčovými indikátormi sociálneho kapitálu sú sociálne vzťahy, formálne a neformálne sociálne siete, členstvo v skupinách, dôvera, reciprocita a občianska angažovanosť. Cieľom ročného projektu bolo identifikovať a analyzovať nové smerovania miestneho rozvoja založené na princípe “miestne zdroje pre miestne potreby“. Na základe existujúcich príkladov dobrej praxe vo všetkých štyroch krajinách vyšehradského regiónu a z Ukrajiny sa partneri projektu zamerali na sondu do problematiky sociálneho kapitálu. V rámci projektu bol navrhnutý rámec merania sociálneho kapitálu, ktorý pokrýva jeho jednotlivé dimenzie a zachytáva všetky jeho aspekty.

Sonda realizovaná vo vybratých periférnych lokalitách piatich partnerských krajín, ktoré zdieľajú podobné kľúčové problémy, ukázala, že participácia je v marginalizovaných regiónoch slabo rozvinutá, dôvera medzi ľuďmi aj organizáciami nízka, vzájomná odcudzenosť sa prehlbuje a najviac sa rozvíjajú silné putá v rodine alebo vo vymedzených homogénnych etnických skupinách. Úroveň sociálneho kapitálu nesúvisí so vzdelaním a sociálnym statusom členov komunít.

Pri realizácii projektu Karpatská nadácia spolupracovala s Karpatským rozvojovým inštitútom z Košíc, Karpatským Euroregiónom Poľsko, Szociális Szakmai Szövetség z Budapešti, Karpatskou fundatsiyou z Užhorodu a Centrom pro komunitní práci střední Morava. Projekt bol financovaný z Medzinárodného vyšehradského fondu, www.visegradfund.org.

Karpatská nadácia sa angažuje v téme zmierňovania sociálnej chudoby na východnom Slovensku. Jej prístup je rozvojový a je zložený na práci komunity a v komunite. Zameriava sa na podporu potenciálu miestnych komunít v oblasti svojpomoci a medzi-sektorovej spolupráce.

Zdroj: tlačová správa, Karpatská nadácia

Exit mobile version