Pri varení platí, že soliť treba s mierou. Najmä zložky klasickej soli, ktorú nakupujeme v potravinách, majú tendenciu usádzať sa v našich kĺboch a cievach. Časom nás prekvapia bolesti a zvýšený krvný tlak. Vedeli ste, že je oveľa zdravšie využívať v kuchyni himalájsku soľ? A nielen v kuchyni!
Rozdiel je v spracovaní
Himalájska soľ je čistá, prírodná, nerafinovaná soľ bez obsahu éčiek. Oproti bežnej kuchynskej soli nepôsobí na naše chuťové poháriky tak agresívne. Už v slove prírodná sa ukrýva fakt, že do soli nie sú umelo pridávané žiadne látky a konzumujeme ju prakticky skoro takú, ako nám ju ponúka príroda sama. Do bežnej soli sa pridáva napr. jód a proces jej spracovania je oveľa zložitejší. Himalájska soľ je len očistená od stopových prvkov a následne môže ísť na pulty bio predajní.
Všestranné využitie himalájskej soli
Z čoho si môžete vyberať
V obchodoch s doplnkami stravy nájdete viacero variantov himalájskej soli. Vyskúšajte napríklad ružovú alebo čiernu himalájsku soľ, jemnú alebo hrubú. Čím väčší je obsah železa v soli, tým je farba ružovejšia. Čierna himalájska soľ sa naopak vyznačuje vysokým obsahom prírodnej síry, vápnika a horčíka. Vďaka nízkemu obsahu sodíka sa odporúča na konzumáciu ľuďom s vysokým krvným tlakom. Má mierne vajíčkovú arómu, ktorá môže ovplyvniť vôňu jedál, preto pri dochucovaní treba postupovať opatrne. Ak sa pri varení rozhodnete používať himalájsku soľ, môžete sa tešiť na lepšiu funkciu pankreasu, lepšiu tvorbu žalúdočných štiav či dokonca zlepšený zrak. Pozitívne účinky sa zvyknú dostaviť aj pri problémoch s kvasinkami a pri pálení záhy. Himalájsky poklad pomáha aj pri alergiách a kožných ochoreniach.