Zabráňte oslepnutiu, zastavte keretokonus

Zabráňte oslepnutiu, zastavte keratokonus

Zhoršuje sa vám zrak? Bolieva vás hlava? Neviete posledné dni dobre prečítať text a ani na počítač dobre nevidíte, o dopravnej značke na konci ulice ani netušíte? Je možné, že vaše ochorenie je vážnejšie, ako ste si mysleli. Môže to byť keratokonus.

Ochorenie očí s názvom keratokonus postihuje mladých ľudí vo veku od desať do dvadsať rokov. Dĺžka vývoja tohto ochorenia býva individuálna pre každého človeka a môže trvať desať až dvadsať rokov.

V pubertálnom a produktívnom veku  je ideálna preventívna návšteva očného lekára každý rok. Poprípade aspoň každé dva roky. O ochorenie keratokonus ide vtedy, keď sa rohovka zdravého oka, ktorá je normálne jemne okrúhlo vyklenutá, postupne ztenšuje – čo je príčinou zväčšovania vyklenutia rohovky. Toto ochorenie postihuje obidve oči, pričom vyklenutie obidvoch sa líši. Ochorenie očnej rohovky zasahuje približne 4 % obyvateľstva.

Príznaky ochorenia

Keratokonus diagnostika je jednoduchá. Prvým príznakom je zhoršovanie videnia na diaľku. Zo začiatku vás môžu trápiť vzdialenejšie predmety ako napríklad pohľad na pouličnú lampu alebo rozmazanú dopravnú značku. Pri keratokonuse sa však problémy s videním rýchlo zintenzívňujú.

Môže tak dôjsť k zhoršeniu videnia na maximum a vy nemusíte dobre vidieť ani na jeden, či dva metre pred sebou. Ochorenie môže na začiatku napádať len jedno oko, no postupom času sa zhoršuje aj to druhé.

Príznaky a zhoršovanie videnia môžu trvať aj desiatky rokov. Na začiatku sa ochorenie diagnostikuje len ako krátkozrakosť a ako liečba sa nasadia dioptrické okuliare či šošovky. Popri prehlbujúcej sa krátkozrakosti môžete pociťovať uvoľňovanie svalov v postihnutom oku a to vám spôsobí astigmatizmus, čiže odchyľovanie oka.

Škúlenie na jedno oko je nepríjemná záležitosť, ktorá zhoršuje kvalitu zraku a to zapríčiňuje rozdvojenie videnia. Stalo sa vám, že ste lepšie videli jedným okom ako obidvoma naraz? Vyhľadajte očného lekára, inak vás v najhoršom štádiu môže postihnúť zakalenie rohovky a tým úplne zníženie kvality zraku. Pri neliečenom keratokonuse môže dôjsť až k slepote.

Príčinu stále nenašli

Pýtate sa, prečo sa vám tak zhoršil zrak? Ešte stále v tejto modernej dobe nie je úplne isté, prečo sa keratokonus u pacientov vyskytuje. Možnou príčinou je však aj dedičnosť tohto ochorenia. Prevencia je preto na prvom mieste a vy, ani vaše dieťa, neodkladajte návštevu očného lekára.

Veľmi často býva pri tejto očnej vade súčasne viac príznakov iných ochorení. Keratokonus sa spája spolu s alergickými ochoreniami, Downovým syndrómom, atopickým ekzémom, či s prejavmi astmy.

Trpíte krátkozrakosťou a dráždia vás oči až si ich musíte šúchať rukou? To je súbežný príznak, ktorý môže nastať a šúchaním oka rukou si môžete ešte viac uškodiť. Viacerí doktori označujú za príčinu keratokonusu je aj nedodržiavanie dĺžky doby nosenia šošovky, či hormonálne zmeny v tele.

Liečba ochorenia

Potvrdil vám doktor výskyt ochorenia keratokonus vo vašich očiach a vy teraz neviete, ako ju liečiť? Mali by ste vedieť, že dôležitým druhom liečby pri tomto ochorení je dodržiavanie správnej životosprávy, pitie dostatočného množstva tekutín a dopĺňanie vitamínov do stravy – to totiž vie pri liečbe pôsobiť pozitívne. Taktiež je podstatný kvalitný spánok, kedy si môžu oči oddýchnuť.

Operačný zákrok

Očné kliniky na Slovensku ponúkajú viacero možností na liečbu keratokonusu. Všetky tieto zákroky sa však vykonávajú na súkromných očných klinikách. Očná laserová klinika ponúka predoperačné zákroky CCL (Corneal Cross Linking), na niektorých očných klinikách sa označuje aj ako CXL.

Táto metóda zahŕňa ožarovanie tkaniva rohovky ultrafialovým žiarením, ktorú následne spevníte špeciálnymi očnými kvapkami. Po operácii ste povinný používať očné kvapky každý deň počas celého pooperačného obdobia po dobu štyroch až šiestich týždňov.

Organizmus každého pacienta je individuálny a zlepšenie vášho zraku môže nastať aj počas prvých šiestich mesiacov. Žiadnou operáciou nedosiahnete vyliečenie ochorenia keratokonus, pretože ten sa vyliečiť nedá… No pomôžete jeho liečbu urýchliť a tým zastaviť zhoršovanie zraku.

Pokiaľ vaše štádium ochorenia očí nie je vhodné na túto liečbu, mali by ste podstúpiť laserovú operáciu. Ešte predtým, ako sa rozhodnete s vaším doktorom pre transplantáciu rohovky, očné kliniky ponúkajú možnosť laserovej operácie. Pri nej implantujú do vašej rohovky rohovkový prstenec, nazývaný keraring.

Zastavte svoje ochorenie očí čo najskôr a miesto internetového samoštúdia a stanovenia si vlastnej diagnózy, sa radšej hneď obráťte na odborníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *