Vonkajšie hry pre deti

Zima je pomaly na ústupe a slnečných lúčov je čoraz viac. Keď je vonku teplejšie, deti už môžu vybehnúť na dvor či ihrisko a hrať sa na čerstvom vzduchu. V súčasnej digitálnej dobe však nie je také jednoduché odtrhnúť ich od počítačov, tabletov či mobilov a dostať ich von, hlavne staršie deti. Skúste pre ne vymyslieť veselé hry, pri ktorých sa sami alebo s kamarátmi do sýtosti zabavia.

Trefa!

Triafanie do terčov deti baví. Spôsobov je veľa. Jednou z možností je hádzanie malých loptičiek do suda alebo vedra. Na ďalšiu možnosť potrebujete veľkú igelitovú plachtu a nožnice. Vystrihnite na nej niekoľko otvorov rôznych tvarov a rozmerov. Potom ju prichyťte napr. o konáre stromov tak, aby bol pred ňou aj za ňou voľný priestor. K otvorom môžete napísať aj počet bodov, ktoré hráč získa po trafení loptičkou.

Hádzanie kruhov

Podobné pravidlá má aj ďalšia hra. Potrebujete na ňu akékoľvek palice alebo tyčky, napr. plastové, podporné na ťahavé kvety alebo aj ovné konáriky. Stačí ich zapichnúť do zeme v rôznych vzdialenostiach. Čím vzdialenejšia je tyč, tým viac bodov obsahuje. Kruhy vyrobíte napr. z nylonového lana, starých káblov alebo aj z obyčajnej látky. Obtočte ich lepiacou páskou a vytvarujte do kruhov. Alebo ich jednoducho kúpte v hračkárstve. Každé dieťa má viac pokusov a po každom kole sa im zrátajú body.

Pátrači

Deti tiež baví pátranie a rôzne objavy. Poschovávajte po dvore a v záhrade zopár malých predmetov alebo hračiek a dajte deťom indície na papieri, prípadne aj malé mapky pre jednoduchšie hľadanie. Môžete im stopovať aj čas.

Zdroj: https://pixabay.com/sk/die%C5%A5a-chlapec-hra-%C4%BEudia-portr%C3%A9t-770464/

Cez prekážky

Táto zábavka si vyžaduje dlhšiu prípravu a taktiež aj vašu kreativitu. Pozbierajte viaceré predmety z domu, pivnice či garáže a pripravte pre deti rôzne prekážky, ktoré však pre ne nebudú nebezpečné. Použite kruhy (hula hop), rebríky, penové plávacie pomôcky, špagáty, gumy a porozmiestňujte ich po zemi alebo kdekoľvek po dvore podľa fantázie.

Kreslenie kriedou

Keď je vonku sucho a svieti slniečko, je ideálny čas na kreslenie kriedami. Papier je na detské umelecké diela niekedy malý, takže chodníky padnú vhod. Domčeky, postavy, zvieratká… Kresliť sa dá čokoľvek. Hra s farebnými kriedami je v podstate aj náučná. Dieťa sa naučí rozoznávať a pomenovávať jednotlivé farby.

Kopanie do lopty trochu inak

Chlapci majú radi futbal. Klasické kopanie do lopty môže mať aj kreatívnejšie prevedenie. Nakreslite s deťmi na chodník dlhého, širokého a kľukatého hada. Dieťa sa postaví na jeho začiatok a kope si loptu od jednej nohy k druhej. Snaží sa prejsť celým hadom až ku koncu tak, aby lopta neprešla cez čiaru. Keď predsalen prejde, vráti sa na začiatok. Aj v tomto prípade môžete merať čas.

Okrem týchto hier sa deti môžu vyšantiť aj pri tých tradičných, ako je skrývačka, slepá baba, alebo rôzne loptové hry. Skôr než vybehnú von ich ale treba primerane obliecť. Jarné počasie je ešte zradné. Hoci je krásne slnečno, neznamená to, že je aj teplo. Detská prechodná bunda preto určite nebude na škodu. Keďže sa pri vonkajších aktivitách potrebujú hýbať, je dobré voliť pohodlné oblečenie. Medzi také určite patrí tepláková súprava alebo mikina s kapucňou.

Zdroj: https://pixabay.com/sk/diev%C4%8Da-hra%C5%A5-die%C5%A5a-ball-ruky-ru%C4%8Dn%C3%A9-419408/
Zdroj: https://pixabay.com/sk/diev%C4%8Da-hra%C5%A5-die%C5%A5a-ball-ruky-ru%C4%8Dn%C3%A9-419408/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *