Najlepší slovenský barman a víťaz slovenského kola Filip Navrátil úspešne reprezentoval našu krajinu na celosvetovom finále medzinárodnej súťaže barmanov Diageo World Class 2015, ktoré prebiehalo v Kapskom Meste. Košičan získal pre Slovensko historicky prvú cenu v tejto súťaži. Filip uchvátil porotu v jednej z piatich finálových disciplín, čim potvrdil, že Slovensko patrí medzi svetovú elitu v bartendingu. Barmanom roka 2015 sa stal Japonec Michito Kaneko, ktorý predviedol najlepší výkon spomedzi 54 súťažiacich zastupujúcich rôzne kúty sveta.
World Class je prestížnou a náročnou medzinárodnou súťažou barmanov. Vznikla v roku 2004 ako tréningový program a postupne sa rozrástla do celosvetových rozmerov a tak sa do posledného ročníka zapojilo rekordných 50 krajín. Finále siedmeho ročníka World Class sa tento rok konalo v juhoafrickom Kapskom Meste. Tu sa stretli skúsení barmani z rôznych kontinentov, ktorí prešli množstvom kvalifikačných kôl na národnej úrovni a zabojovali o titul najlepšieho barmana sveta. Štvordňové finále súťaže zahŕňalo sériu rôznorodých disciplín, ktoré testovali zručnosti či rýchlosť, ale zároveň podnecovali kreativitu a tvorivý prístup pri príprave koktailov.
Súťažný týždeň otvorila disciplína AGAINST THE CLOCK CHALLENGE, ktorá sa niesla v znamení rýchlosti. V rámci tohto kola mali finalisti pripraviť až 10 odlišných koktailov za 10 minút.
V rámci kola AROUND THE WORLD boli barmani vyzvaní pripraviť dva jedinečné drinky – prvý mal reprezentovať vlastnú krajinu, ten druhý vzdával hold hostiteľskej krajine – Južnej Afrike.
Protiklady a kontrast boli heslom tretej disciplíny NIGHT AND DAY CHALLEGE. Finalisti mali pripraviť dva dopĺňajúce sa koktaily, ktoré evokujú neformálnu živosť dňa a dramatickosť noci, pričom jeden z nich mal obsahovať výnimočný TANQUERAY® No. TEN.
Disciplína RETRO, DISCO, FUTURE umožnila súťažiacim a porote cestovať v čase. Barmani sa pri tvorbe jedinečných koktailov mali inšpirovať tromi epochami – klasickou eleganciou 19. storočia, tanečnou érou 70-tych a 80-tych rokov a inovatívnymi trendmi budúcnosti. Bulleit Rye alebo Bulleit Bourbon mali byť súčasťou aspoň jedného z výtvorov a dodať tak moderný twist receptom z minulosti alebo zadať tón novým koktailovým trendom.
Súťažná disciplína STREET FOOD JAM kládla dôraz na rozmanité chute a vône Kapského Mesta a schopnosť barmanov integrovať nezvyčajné prísady do svojich koktailov. Išlo o párovanie koktailov obsahujúcich tóny rumu Ron Zacapa a vodky Ketel One s vyberanými jedlami pripravenými talianskym šéfkuchárom Lucom Castiglione, zakladateľom slávnej reštaurácie Limoncello Ristorante Pizzeria, tiež známym vďaka projektu Cape Town Food Trucks, ktorý prináša gurmánske jedlo do ulíc Kapského Mesta.
STREET FOOD JAM bola najťažšou súťažnou disciplínou a práve v nej exceloval Filip Navrátil, tohtoročný víťaz národného kola súťaže. Filip ohúril porotu zloženú z tých najväčších odborníkov svojou výbornou technikou, ale hlavne kreativitou a skvelou prezentáciou. Získal tak historicky prvú cenu pre Slovensko vo World Class, čim opäť dokázal, že Slovensko patrí na mapu svetového bartendingu a naši barmani sa právom zaraďujú medzi špičku v odbore.
Celkovým víťazom a barmanom roka 2015 sa stal Japonec Michito Kaneko, ktorý predviedol najlepší výkon počas všetkých súťažných dní. Rozhodla však posledná disciplína CAPE TOWN SHAKEDOWN, v rámci ktorej Michito predstavil porote svoj pop-up bar, ktorý odrážal jeho osobnosť a jedinečný barmanský štýl.
V novembri slávnostne odštartuje ďalší ročník slovenského kola World Class, ktoré je najväčším podujatím v súčasnom svete bartendingu. Barmanov z rôznych kútov Slovenska opäť čakajú mesiace plné netradičného vzdelávania, inšpiratívnych stretnutí a férového súťaženia. Organizátorom slovenskej súťaže Diageo Reserve World Class je Italmarket Slovakia, a.s.
Diageo Reserve World Class
Diageo Reeserve World Class je najnáročnejšou a najoceňovanejšou súťažou barmanského umenia v mixologickom svete. Vznikla v roku 2004 ako tréningový program pre barmanov a postupne sa rozrástla do celosvetových rozmerov. Od roku 2008 sa do súťaže zapojilo takmer 50 krajín sveta s dosahom na viac ako 20 tisíc profesionálnych barmanov. Súťaž je celosvetovou platformou na výmenu a šírenie skúseností, informácií, inšpirácií a kreativity, príležitosťou na výnimočné stretnutia budúcich hviezd s nestarnúcimi celebritami bartendingu a mentormi súťaže ako Dale DeGroff, Gary Regan, Peter Dorelli, Salvatore Calabrese, Hidestsugu Ueno, Julie Reiner, na prezentáciu nových barmanských techník, povýšenie mixológie na najvyššie umenie a nevšedný zážitok pre hostí. Významnou súčasťou a základom podujatia je prezentácia elitných svetových značiek skupiny Diageo Reserve Brands ako spiritov s vlastnou dušou, príbehom, tajomstvami a nekonečným potenciálom za barom, stelesňujúce kvalitu, nevšednosť a jedinečnosť. Podujatie neoceňuje len najlepších barmanov, ale poukazuje na výnimočné, svetové bary, kde je barmanstvo povyšované na umenie a kde zákazníkov každý deň čaká neopakovateľný zážitok. Organizátorom slovenského Diageo Reserve World Class je Italmarket Slovakia, a.s.
Portfólio značiek DIAGEO RESERVE BRANDS pre slovenské kolo: Zacapa 23, Zacapa XO, Ketel One, Ketel One Citroen, Tanqueray, Tanqueray No.10, Johnnie Walker Blue Label, Johnnie Walker Platinum label, Johnnie Walker Gold Label Reserve, Talisker, Oban , Cragganmore, Lagavulin, Glenkinchie, Dalwhinnie, Grand Marnier Cordon Rouge, Bulleit, Singleton.