Site icon InfoMagazín

Držba a predaj expanzných zbraní sa sprísni

Podmienky na držanie a predaj expanzných zbraní sa sprísnia. Národná rada SR 14. mája 2015 schválila návrh novely zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive, ktorý zavádza povinnosť evidencie expanzných zbraní, ktoré boli upravené zo zbraní kategórie A, B alebo C. Zároveň novela opätovne zakazuje predaj expanzných zbraní cez internet. Rozširujú sa tiež dôvody, kedy môže polícia predbežne zaistiť zbraň. Návrh novely predložilo Ministerstvo vnútra SR.

Návrh reaguje na masívne rozšírenie expanzných zbraní, čo by mohlo viesť k reálnemu ohrozeniu bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike. Polícia v tejto súvislosti zaznamenáva najmä nárast nákupu expanzných zbraní upravených zo zbraní kategórie A, B alebo C (pištole, samopaly, guľomety) a ich následnú úpravu na zbrane schopné streľby. Tieto zbrane sa potom distribuujú v kriminálnom prostredí a využívajú sa na páchanie najzávažnejších trestných činov.

Cieľom navrhovaných zmien je získanie prehľadu o držiteľoch a pohybe týchto expanzných zbraní. Znižuje sa tým riziko ich zneužitia na páchanie trestnej činnosti. 

Evidencia expanzných zbraní upravených zo zbraní kategórie A, B a C

Zákaz predaja expanzných zbraní na diaľku

Návrhom zákona sa opätovne zavádza zákaz predaja zbraní na diaľku, teda cez internet, aj na vybrané zbrane kategórie D, vrátane expanzných zbraní. Ponechá sa možnosť takéhoto predaja medzi držiteľmi zbrojnej licencie alebo držiteľom zbrojnej licencie s inou osobou, ktorá je oprávnená v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva. V minulosti už obdobné obmedzenie na predaj zbraní kategórie D na diaľku platilo, bolo však zrušené v roku 2011.

Úprava zbraní na expanzné zbrane

Predbežné zaistenie zbrane

Zbrojný preukaz na poľovné účely

Zosúlaďujú sa ustanovenia o podmienkach na nadobudnutie a odňatie zbrojného preukazu vydaného na poľovné účely. Podmienkou na vydanie zbrojného preukazu na poľovné účely bude platný poľovný lístok a nie členstvo v poľovníckej organizácii. V nadväznosti na to sa zavádza povinnosť Slovenskej poľovníckej komory oznámiť policajnému útvaru, že osoba prestala byť držiteľom platného poľovného lístka.

Ďalšie zmeny

Novela zákona o správnych poplatkoch

Návrh zákona obsahuje aj novelu zákona o správnych poplatkoch, ktorou sa navrhujú úpravy súvisiace so zmenami v zákone o strelných zbraniach a strelive a zároveň sa upresňujú niektoré nejednoznačné ustanovenia zákona.

Novela bude účinná od 1. júla 2015.

Exit mobile version