Príslušenstvo, ktoré vám pomôže pripraviť chutnú kávu

Takmer každý z vás začína svoje ráno šálkou kávy. Príprava chutnej a dobrej kávy je náročná činnosť, ktorú často nechávame na kaviarne či reštaurácie. No dnes si aj doma môžete pripraviť kvalitnú kávu. Príslušenstvo, ktoré uľahčuje život, totiž neustále rozširuje svoje ponuky aj v tejto oblasti.

V dnešnom uponáhľanom svete plnom nových a stále novších technológií je človek vďačný za každý vynález či produkt, ktorý by mu uľahčil každodenný život. Iste ste aj vy zvyknutí na istý štandard a nechcete ho znižovať len pre nedostatok času, ktorý vzniká v dôsledku hromadenia sa vašich povinností.

Pre tých, ktorí majú radi čerstvo upražené kávové zrná

Azda najstarším pomocníkom, ktorý ľudia v domácnostiach využívali a využívajú dodnes, je mlynček na kávu. Ak si nie ste istí alebo neveríte mletým kávam v obchodoch, nevadí. Stačí, ak máte doma mlynček, ktorý vám pomelie kávu podľa vašich predstáv. Nemôže sa vám už preto stať, aby vám v káve plával kávový grunt.

Mlynčeky na kávu sú vhodné najmä pre tých, ktorí si chcú vychutnať naozajstnú kávu s jej príznačnou arómou. Záleží totiž na vás samých, ako si kávu pomeliete. Éra ručných mlynčekov je stále aktuálna, no v súčasnosti sú na trhu modernejšie elektrické mlynčeky. Mnohé kávovary dnes už disponujú vstavanými mlynčekmi, no zakúpiť si ich môžete aj samostatne.

Ak čas máte, ale aj ak ho chcete ušetriť

Ak máte viac času a pitie kávy predstavuje pre vás zaužívaný rituál, ručný mlynček na kávu bude vhodnou voľbou. Materiály, z ktorých sa vyrába, sú napríklad nehrdzavejúca oceľ, mosadz, porcelán, ale aj drevo.

Pri týchto mlynčekoch je cenová dostupnosť pre mnohých nakupujúcich výhodou. Tí, ktorí však nemajú problém zainvestovať, siahnu po elektrických. Ušetriť ráno kúsok času chce väčšina z nás, a aj preto si môžete vybrať zo širokej ponuky práve elektrických mlynčekov na kávu.

Okrem kávy sú však niektoré mlynčeky vhodné aj na mletie orechov, maku či bylín. Väčšina mlynčekov dnes spĺňa niekoľko parametrov, ktoré sú štandardné takmer pre všetky. Ide o nastavenie jemnosti kávy, ktorá je závislá od dĺžky jej mletia. Zásobníky na kávu disponujú odlišným objemom pre kávové zrná. Mlynčeky na kávu sú ľahko ovládateľné, keďže obsahujú zväčša len jedno obslužné tlačidlo. Mlynčeky nezaberú veľa miesta v kuchyni a vy sa tak nemusíte báť, že vám budú zavadzať.

Mlynček na kávu mnohí hodnotia ako výborného pomocníka do kuchyne, ktorý ušetrí hlavne čas.

Vyššia cena, vyššia kvalita kávy

Mlynčeky na kávu vám ale nepostačia, ak si chcete kávu vychutnať. Výsledkom sú čerstvo pomleté kávové zrná, no chuť kávy ovplyvní aj spôsob jej prípravy. Na trhu sa dnes stretnete s obrovským množstvom kávovarov. Niektoré sú menšie, niektoré zas väčšie a niektoré vám dokonca pomelú a pripravia požadovanú kávu.

Či už je to cappuccino, alebo espresso. Aj tu platí, že čím je kávovar drahší, tým je aj kvalitnejší. A od kvality závisí aj výsledná chuť kávy. Preto ak patríte medzi tých, ktorí si radi vychutnajú pravú kávu, bude dobré, ak do takého výkonného kávovaru vrazíte viac peňazí.

AeroPress

Na trhu sa ale objavuje aj prístroj, ktorý vám pripraví kávu inak. Nejde o klasický kávovar. S týmto si kávu môžete pripraviť kedykoľvek a dokonca aj kdekoľvek. Možno ste už o tom počuli, no tí, ktorí nie, zbystrite pozornosť. Na trhu sa objavil už v roku 2005 a ide o aeropress.

AeroPress disponuje množstvom výhod, z ktorých najväčšou je pre mnohých cena. Aj napriek tomu, že si s ním pripravíte lahodnú kávu, je veľmi lacný. Funguje na princípe filtrácie cez papierový filter. Mnohí ho prirovnávajú k Frenchpressu, no AeroPress pracuje s tlakom.

Jednoduchá príprava kávy

Jeho použitie je nenáročné a k dispozícii má používateľ dve možnosti, ako si pripraviť kávu.

Prvá z nich je klasická, ktorú nájdete aj v priloženom návode k tomuto prístroju. Na valec sa nasadí sitko s papierovým filtrom. Filter sa navlhčí a do valca sa následne vsype namletá káva, ktorá sa zaleje horúcou vodou, ktorá má len 80 stupňov. Niekde sa môžete stretnúť s číslom 90 alebo 95 stupňov.

Tak či onak práve počet stupňov horúcej vody vylučuje, aby ste si s AeroPressom vyrobili napríklad espresso. Na jeho prípravu totiž potrebujete 9 barov, čo tu nie je možné. No niekde sa mylne uvádza, že AeroPress vám espresso predsa len pripraví. Po zaliatí kávy vodou sa zmes zamieša a nechá sa chvíľku lúhovať.

Hneď nato sa nasadzuje druhý valec, ktorý má gumený koniec. Postupným tlačením sa káva pretlačí celá do šálky. Dôležité je, aby ste to nerobili príliš dlho, aby káva nestratila svoju chuť. Ak totiž začujete syčanie, káva je hotová. Niekomu sa môže zdať príprava kávy AeroPressom adrenalínová, no jeho obsluha je naozaj ľahká.

Druhá obrátená metóda vám umožňuje kávu lúhovať v plastovom valci tak dlho, ako vy sami chcete.

Pripravte si kávu, akú chcete

Na pohľad jednoduchý prístroj, ktorý vám pripraví len jeden druh kávy. Nie je to ale tak. Zmena času lúhovania, miešania, tlačenia, ale aj množstva kávy vám zaručí to, že káva môže byť rôzna. Môžete si pripraviť podextrahovanú alebo, naopak, preextrahovanú kávu.

Je to jednoduchý prístroj, no dôležité je strážiť si čas prípravy.

Kávovar na cesty?

Okrem spomenutých výhod AeroPressu ho jeho výrobca definuje ako alternatívu k cestovným kávovarom. Jeho veľkosť a obsluha je možná prakticky kdekoľvek. No príprava kávy pomocou AeroPressu si vyžaduje presnú gramáž, čo na cestách možné nie je.

V konečnom dôsledku však tento pomocník v kuchyni pripraví takú kávu, akú sami chcete, bez nejakej zložitejšej obsluhy.

Zdravá a kvalitná káva

Na vychutnanie si kávy je potrebné, aby ste siahali po takej, ktorá vám neškodí a ktorá je naozaj chutná. Nie príliš kyslá a ani s nedopraženými kávovými zrnami. Na trhu sa objavuje zdravá power coffee, ktorá vám nielenže dodá energiu, ale aj chutí. Inšpiratívna filozofia podnikania je spojená so spoločnosťou, ktorá túto kávu priniesla na trh.

Okrem kávy ponúkla táto spoločnosť ľuďom aj iné, zdravšie alternatívy k bežným potravinám a surovinám. Ak preto chcete žiť zdravšie a prijímať do tela potrebné látky, dajte si tú námahu a hľadajte. Správna strava ovplyvní totiž vaše zdravie aj do budúcna. A to sa týka aj kvalitnej kávy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *