Svetový deň prvej pomoci – ste u vás doma v bezpečí?

Domáce prostredie vnímame ako bezpečné miesto. Avšak práve v domácnosti sa udeje až 80% nehôd a úrazov. Najčastejšie v obývačke. Štatistiky hovoria, že len v európskych domácnostiach sa stanú viac ako 3 milióny úrazov, z toho vyše 7 000 smrteľných. V celosvetovom meradle medzi najčastejšie nehody v domácnosti patria úrazy elektrickým prúdom, popáleniny, otrava, dusenie, topenie, strata vedomia, zástava srdca a pád. Snahou Slovenského Červeného kríža je upozorňovať na potrebu bezpečnosti prostredia a zabrániť tak mnohým zbytočným úrazom.

Témou tohtoročného Svetového dňa prvej pomoci sú práve nehody a úrazy v domácnosti. Domáce úrazy sú väčšinou výsledkom podcenenia rizík a často by sa im dalo predísť. Či žijete nebezpečne, zistíte z jednoduchého testu. Pozrite si tiež 12 rád a tipov, ako môžete predísť najčastejším nehodám a úrazom v domácnosti.

Pri príležitosti tohto Svetového dňa Slovenský Červený kríž spolu so spoločnosťou LIDL, Hasičským a záchranným zborom, Policajným zborom SR, Mestskou políciou hlavného mesta Bratislavy tiež predstaví publikáciu o prvej pomoci pre žiakov základných škôl. Územné spolky SČK na celom Slovensku organizujú ďalšie sprievodné podujatia s tematikou prvej pomoci.

Naučiť sa poskytovať prvú pomoc a teda zachrániť ľudský život môže každý z nás. Bez rozdielu veku, vzdelania, či pohlavia. Pridajte sa k nám a naučte sa život zachraňujúce úkony na kurzoch prvej pomoci SČK.

Zdroj: Slovenský červený kríž

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *