Boj s detskou inkontinenciou

Slnko vychádza, vtáčiky začínajú štebotať, vy ste si už zaliali rannú kávu a pripravili raňajky pre celú rodinu. Idylka. Vojdete do izbičky vašich ratolestí a nežným, trochu stíšeným hlasom poviete: „Vstávať!“ Aby ste rituál urýchlili, odkryjete paplón a… vaše dieťa leží na mokrom matraci. Dôverne poznáte túto situáciu? Čo to znamená a ako sa týmto chvíľam vyhnúť?

Inkontinencia nie je pre ľudstvo neznámou. Trápi mnohých dospelých, vyskytuje sa aj u detí. Slovo inkontinencia skloňujú muži a rovnako aj ženy. V preklade z odborného jazyka do toho laického sa pod slovom inkontinencia ukrýva únik moču. Dôležité je podotknúť, že podstatný je prívlastok samovoľný. To znamená, že trpiaci inkontinenciou potrebu močiť nedokáže ovládať vlastnou vôľou.

Kedy sa z cikania stáva inkontinencia

Dalo by sa povedať, že každé narodené bábätko má cikanie v štýle „kedy sa mi zachce“ dovolené. Postupom času však túto vymoženosť dieťatku obmedzujete a plienky strieda nočník. Ide to priamo úmerne s jeho fyzickým vývinom. Kde je však veková hranica medzi akceptovaným nosením plienok a ich nosením z dôvodu inkontinencie?

Podľa lekárov sa o problémoch s pomočovaním môžete rozprávať, ak má vaše dieťa 3 roky, resp. 5 rokov. Nie, nie je to chyba. Veková hranica 3 roky platí vtedy, ak sa vaša ratolesť pocikáva cez deň. Pomočovanie u starších detí ako 5 rokov sa rieši ako zdravotný problém, ak nastáva v noci.

Nie je inkontinencia ako inkontinencia

Prvým faktorom pri stanovení závažnosti problému je to, či sa dieťa pomočilo len trochu, alebo došlo k vyprázdneniu celého močového mechúra. Druhý opísaný stav sa odborne nazýva enuréza. Enuréza môže byť teda denná alebo nočná.

Pomočovanie môže byť primárne alebo sekundárne. O primárnom pomočovaní sa hovorí, ak ste dieťa od nosenia plienok nestihli odnaučiť. V prípade sekundárnej inkontinencie sa dieťa naučilo samostatne používať toaletu a svoju potrebu močiť vedelo ovládať, no z nejakého dôvodu sa tento stav neudržal nastálo.

Kde nastala chyba?

Túto otázku si položí azda každý rodič, ktorý chce svoje dieťa zbaviť inkontinencie čo najrýchlejšie. Preto neodkladajte návštevu detského lekára. On vám pomôže určiť príčinu, aby ste sa vedeli sústrediť na jej odstránenie v čo najkratšom čase. Ak to bude na mieste, odporučí vám návštevu detskej urológie či psychológa.

Príčin detskej inkontinencie je mnoho. Inkontinenciou trpia často deti z neusporiadaných rodín, ktoré nevyrastajú v harmonickom prostredí. To vplýva na ich krehkú psychiku a spôsobuje úzkosť a stres. Ak sa k tomu pridá aj obava z reakcie rodiča na „malú nehodu“, výsledok je jasný – pomočenie sa.

Aj fyzické problémy môžu vyústiť v inkontinenciu. Tvorba moču je predsa regulovaná hormónmi. Narušenie ich hladiny nie je pre správne fungovanie močového mechúra vhodné. Okrem toho hrá dôležitú úlohu nervový systém. Nervy sú sprostredkovateľom signálu, ktorý putuje do mozgu a nesie informáciu, že je močový mechúr plný. Sekundárna inkontinencia môže byť spôsobená aj úrazom mozgu.

Kontrolka „pozor“ svieti aj vtedy, ak problém s pomočovaním máte alebo ste mali aj vy, milí rodičia. Inkontinencia je totiž dedičná.

Veď ona alebo on z toho vyrastie…

Toto je rada, ktorú môžete ľahko dostať od ľudí naokolo. Nespoliehajte sa však na ňu, pretože vaše dieťa sa spolieha na vás. Podporte liečbu inkontinencie splnením nasledujúcich bodov:

  • Nastavte vášmu dieťaťu správnu životosprávu. Dbajte na pravidelný prísun tekutín. Dieťa trpiace inkontinenciou nesmie zanedbávať pitný režim, pretože si myslí, že tak nebude potrebovať ísť na WC. Menej moču, no zato koncentrovanejšieho, je prvým krokom k infekcii močových ciest.
  • Na druhej strane to s pitím ani nepreháňajte, hlavne pred uložením do postieľky.
  • Odložte močopudné nápoje. Kofeín do úst detí naozaj nepatrí.
  • Neurýchľujte a neodkladajte močenie. Je to dôležité pre správny vývin svalstva podporujúceho močový mechúr.
  • Dieťa netrestajte. Povzbudzujte ho. Jednoducho mu zabezpečte príjemné prostredie pre zdravý psychický vývin.

Pomoc zo zdravotníckeho trhu

Okrem vyššie spomínaných rád nájdete pomoc aj v rôznych predajniach so zdravotníckym materiálom. Pre uľahčenie zvládania situácie zaobstarajte vášmu dieťatku inkontinenčné pomôcky pre deti.

Ako prvé vám správne napadnú plienky. Napríklad spoločnosť TENA má na trhu veľké množstvo produktov. Okrem klasických plienok dnes kúpite aj vkladacie plienky spolu s fixačnými nohavičkami, ktoré sú menej nápadné. Medzi ďalšie podporné produkty pri inkontinencii od spomínanej spoločnosti patria napríklad podložky na posteľ, jednorazové hygienické plachty alebo ochranné produkty na matrac s krídelkami.

Nie je dôležité sa postarať len o okolie inkontinentného dieťaťa, ale aj o jeho citlivú pokožku. Na to slúžia rôzne umývacie peny a krémy. Podľa situácie a možností si ľahko vyberiete medzi tými, ktoré potrebujú opláchnutie alebo sú použiteľné bez nutného oplachu. Ak nemáte po ruke zdroj vody, ideálne sú aj vlhčené utierky. Na záver ukončite starostlivosť o vaše dieťa pleťovým mliekom alebo krémom. Nech si všetky deti sveta môžu užívať bezstarostnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *