Ako správne šetriť so sporiacim účtom

Najviac ľudí sa rozhodne šetriť peniaze na Nový rok. Často si povedia, ako si do leta našetria na dovolenku, nový nábytok alebo auto. Zvyčajne takáto forma predsavzatia nefunguje a ľudia nenašetria toľko, koľko by chceli. Chybou je, že nevedia ako na to.

Existuje mnoho maličkostí, ktoré dokážu ľudia prehliadnuť alebo zanedbať, čo vedie k zlému šetreniu. Môžu sledovať rôzne tipy pre šetrenie peňazí, no nikdy sa im nepodarí našetriť dosť. Spomedzi týchto maličkostí je napríklad aj domnienka, že ak niekto nenašetril doteraz veľký obnos peňazí, už ho nenašetrí.

Hovorí sa pomaly ďalej zájdeš a aj to môže platiť pri šetrení. Pokiaľ sa v domácnosti zarába málo peňazí, stačí, ak si človek bude odkladať euro či dve do uzavretej nádoby každý deň. Po vypočítaní je to za 365 dní minimálne 365 eur. Aj to je predsa niečo. Popri tom sa k týmto peniazom môžu pripočítať finančné dary na sviatky či ušetrené peniaze z výplaty.

Ďalšou maličkosťou je správne načasovanie. Pri sporení je to ako s cvičením. Ak sa nezačne hneď, tak budúci pondelok pravdepodobne tiež nie. Ak sa niekto rozhodne šetriť, môže začať hneď. Stačí otvoriť peňaženku a vložiť prvé euro do obálky alebo nádoby, či hlineného prasiatka. Maličkosťou sa tiež môže označiť nakupovanie.

Ako ušetriť pri nákupoch?

Pri nakupovaní platia tri pravidlá. Spísať si zoznam, kúpiť, čo je na zozname a vyhýbať sa zľavám. Spísať si zoznam vecí ešte predtým, ako človek vstúpi do obchodu, je veľmi dôležitým krokom pri nakupovaní v šetriacom režime. Dodržiavanie zoznamu prinúti človeka, aby nekúpil nič navyše. Väčšina žien má dar kúpiť dvojnásobné množstvo vecí, ktoré chceli kúpiť predtým, ako vošli do obchodu. Tak isto, ako dodržiavať zoznam, sa odporúča vyhýbať sa zľavám a akciách, pretože tie nútia k nákupu. Dokážu zmeniť nákupné správanie v šetriacom režime a počas jedného nákupu sa tak môžu minúť týždňové úspory.

Produkty bánk, ktoré pomáhajú dodržať slovo

K tomu aby si niekto mohol našetriť peniaze podľa svojich predstáv vedia dopomôcť aj banky. Tie predstavujú na trhu mnoho produktov, ktoré sa môžu využívať. Napríklad banka mBank ponúka možnosť šetrenia pri nákupe. Stačí, ak sa nákup zaplatí ich kreditkou a až 1 % vašej platby sa vráti späť na účet. Rovnakú možnosť ponúka druhá kreditná karta pri nákupe cez e-shop s návratnosťou 2 % z platby.

Už spomínaná banka ponúka taktiež možnosť prehliadania platieb a zosumarizovanie sumy peňazí, ktoré sa platili za určité produkty. Zákazník tak vie koľko peňazí minul za kozmetiku, tankovanie či oblečenie v daný mesiac. Ak chce teda ušetriť, vie ktoré produkty má obmedziť a ušetriť tak.

Refinancovanie alebo aj prepojenie hypoték

Áno, aj takýmto krokom sa dá ušetriť veľké množstvo peňazí. Ak niekto zarába približne 700 eur mesačne, nedokáže platiť 200 eur na bývanie, 150 eur na stravu, 200 eur hypotéku,150 eur pôžičku na auto a popri tom ešte aj šetriť. Takýmto štýlom sa vie dostať  k dlhom, čo je najhoršia možná situácia.

Odporúča sa preto osloviť finančných poradcov či pracovníkov v pobočke banky a spýtať sa na možnosť refinancovania alebo konsolidácie pôžičiek. Prepojením viacerých pôžičiek a úverov do jedného ušetríte na poplatkoch a úrokoch, ktoré niekedy predstavujú desiatky až stovky eur ročne. Refinancovanie hypotéky často prinesie lepšie podmienky či menšie splátky. Momentálne ponuky úrokových sadzieb sú na minime a v bankách, ktoré sú bez pobočky, len online ponúkajú najmenšie, až nulové poplatky.

Sporenie pre každého

Mnoho ľudí ovláda, ako má postupovať v prípade sporenia peňazí, čomu sa má vyhýbať, no aj tak nedokáže ušetriť ani cent. Čiže sporenie pre každého nie je jednoduché. Nevýhodou sú peniaze doma, ľahko dostupné. Pokiaľ si však niekto zriadi bežný účet, kam prichádzajú každý mesiac príjmy, vie, že peniaze nie sú až tak dostupné ako doma v pohári. Často si takíto ľudia vytvoria špeciálny sporiaci účet, ktorý ich prinúti nechať peniaze na účte a posielať ich tam pravidelne.

V mnohých bankách existuje sporiaci účet napojený na bežný účet. Dá sa tak nastaviť trvalý príkaz s výškou sumy, akú si prajete pravidelne posielať na sporiaci účet. V bankách sú poväčšine tieto sporiace účty spojené s poplatkami a úroková miera sa pohybuje maximálne do  2% p.a. Na slovenskom trhu existuje online banka mBank, ktorá ponúka možnosť viesť sporiaci účet bez poplatkov a bez viazanosti. Je to veľmi dôležitý fakt, pretože často majú  sporiace účty podmienku jedného až viac rokov, kým zákazník môže našetrené peniaze vytiahnuť z účtu.

Dôležitou podmienkou pre človeka, ktorý chce úspešne našetriť želané peniaze, je nemíňať z našetreného, nedotýkať sa šetriacej nádoby alebo nemať kartu od sporiaceho účtu. Povedať si, že požičané peniaze z ušetreného vráti hneď po výplate, je zavádzajúce a s vysokou pravdepodobnosťou sa tak nikdy nestane. V dnešnej dobe sa preto najviac oplatí mať sporiaci účet, ktorý po ročnom šetrení dokáže peniaze zhodnotiť a pripočítať úroky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *