Fľak na fotke? Na vine môže byť špinavý objektív

Prišli ste z prechádzky s foťákom nadšení, aké skvelé snímky sa vám podarili. Stiahnete si ich do PC, začnete prezerať a v tom na každej z nich vidíte rozmazaný fľak. Nejde o žiadne UFO či ducha, s najväčšou pravdepodobnosťou máte špinavý objektív. Predtým však, ako si zbehnete po handričku a lieh, prečítajte si tieto rady. Ak vás objektív nezachránia pred poškodením, minimálne mu predĺžia životnosť. Ako postupovať pri čistení objektívu?

Základom je prevencia

Pri konzultácii vám každý lekár povie, že pre vaše zdravie je najdôležitejšia prevencia. Inak tomu nie je ani pri objektívoch. Chcete sa vyhnúť záberom s fľakom? Pred každým fotením si dôkladne skontrolujte svoj objektív – pri dobrom, najlepšie prirodzenom svetle hľadajte na ňom šmuhy. Účinnou prevenciou je aj používanie krytu v čase, keď fotoaparát nepoužívate. V prípade kompaktov je to jednoduchšie, väčšine z nich sa objektív pri vypnutí automaticky zakryje, pri zrkadlovkách na to musíte myslieť sami. Čo však robiť, keď k znečisteniu došlo?

Ako na čistenie

Zabudnite na hygienické vreckovky, kúsok trička či handričku na riad. Prečo? Veľmi jednoducho sa do nich môže dostať ostrejšie zrnko prachu či piesku, ktoré objektív poškriabe. Aj preto je najlepším riešením pred začiatkom čistenia objektívu odfúknuť špeciálnym balónikom najväčšie čiastky prachu. Čo sa týka samotnej handričky, v predajniach s optikou či fotoaparátmi nájdete skvelé typy z mikrovlákna. Tie najjemnejšie vám na tento účel poslúžia úplne dokonale. Nezabudnite ich však nosiť v igelitovom vrecku či inom ochrannom púzdre, aby sa vám do nich nedostali nečistoty.

 

Pri čistení handričkou si dajte pozor na to, aby ste na objektív priveľmi netlačili. Narazili ste na fľak, s ktorým vám ani handrička z mikrovlákna nedokáže pomôcť? Liehu sa radšej vyhnite a použite špeciálny roztok na to určený. Ten však aplikujte iba v prípade, keď máte na objektíve ťažko odstrániteľnú mastnotu. Ako ale vyčistiť objektív, keď ste si tieto pomôcky zabudli doma a potrebujete dokonalé fotografie?  

Ako čistiť objektív bez handričky?

Narazili ste na pár zrniek prachu? Nebojte sa, tie kvalitu vašich snímok nijako neovplyvnia a s čistením počkajte radšej na doma. Ak je nečistôt priveľa, použite vaše ústa. Dajte si však pozor, aby ste objektív pri fúkaní neznečistili slinami. Trápi vás odtlačok prsta cez celé „sklo“? Hygienické vreckovky zanechávajú na objektíve jemný prach, preto použite kúsok čistej bavlny. A ako zatočiť s mastným fľakom? Najlepším riešením je použiť roztok, no v prípade nutnosti môžete mastnotu odstrániť pomocou bieleho alkoholu ako vodka či gin. Pamätajte však na to, že pri „núdzovom“ čistení si môžete svoj objektív aj poškodiť.

Najlepším riešením je nechať čistenie objektívu na profesionálov. Neviete, kde ich hľadať? Navštívte stránku www.aqt.sk a o vaše „sklo“ bude dokonale postarané.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *