5 zaujímavých faktov o Nórsku

Nórsko je známe vďaka svojim prírodným krásam, nerastnému bohatstvu a podľa posledných výskumov OSN aj pre status najšťastnejšej krajiny sveta. Prečítajte si zaujímavé fakty o tomto kraji priezračných fjordov a vyspelej ekonomiky.

1, Nóri sú najšťastnejšou krajinou na svete

Nórsko sa pravidelne dostáva na predné priečky rebríčka šťastných národov. Tento rok sa mu dokonca podarilo získať zlatú medailu. Nóri sa vďaka svojmu silnému štátnemu zriadeniu môžu spoľahnúť na vysokú úroveň sociálneho zabezpečenia vrátane zdravotnej starostlivosti a školstva. Obyvatelia Nórska na svojej krajine ďalej oceňujú stupeň slobody, štedrosti, úprimnosti a poctivosti, sú spokojní so svojím platom aj vládou.

Rebríček najšťastnejších krajín sveta World Happiness Report každoročne zostavuje Organizácia spojených národov. Prvú priečku obsadilo v roku 2017 práve Nórsko, ktoré poskočilo zo štvrtého miesta a vyradilo tak z jednotky minuloročného víťaza – Dánsko.

Slováci tento rok skončili v rebríčku šťastia na 40. mieste.

2, Nórsky kráľ Harald si vzal za ženu „popolušku“

Aj v kráľovských rodinách sa občas stane, že nástupník trónu sa šialene zamiluje, a dokonca do obyčajného dievčaťa! Zažil to aj mladý Harald, súčasný nórsky kráľ, ktorý vykričal do celého sveta, že ostane slobodný do konca života, pokiaľ si nebude môcť vziať za ženu jeho pravú a jedinú lásku Sonju, dcéru obchodníka s látkami. Ako jediný syn sa takto pokúsil obmäkčiť svojho otca Olava, vtedajšieho kráľa Nórska. Zúfalý otec, ktorý svojmu princovi vybral iné kráľovské nevesty požiadal o radu nórsku vládu. Harald a Sonja sa nakoniec zosobášili v roku 1968 a šťastne spolu kraľujú od roku 1991 až dodnes.

3, Nóri nie sú členmi EÚ

Je vôbec možné, aby najšťastnejšia krajina a taký prosperujúci štát nebol členom Európskej únie? Áno, je! Nórsko je toho dokonalým dôkazom. Stať sa súčasťou EÚ mali Nóri možnosť už dvakrát, v rokoch 1972 a 1994. V oboch prípadoch sa rozhodli ostať nezávislí a momentálne svojho rozhodnutia neľutujú. Tešia sa veľkému ekonomickému rastu a HDP Nórska je na tom lepšie ako priemer všetkých štátov Európskej únie.

4. Nóri sú majstrami vodnej energie

Nórsko podporuje čisté zdroje energie a ide nám tak všetkým príkladom! Až 99 % elektrickej energie získavajú Nóri z vodných zdrojov. V množstve hydroelektrární a ich využívania pre získavanie energie sa im nevyrovná nijaká iná krajina na svete. Nórsko produkuje až 32 % potenciálnej vodnej energie v celej Európe. Aj v tomto ohľade sú Nóri obrovskou inšpiráciou, ako vyťažiť zo svojej krajiny a jej bohatstva čo najviac.

5. Nórski tatkovia majú povinnú „otcovskú dovolenku“

Aby podporili väčšiu starostlivosť a zodpovednosť nórskych oteckov, zaviedli Nóri ako vôbec prví na svete otcovskú dovolenku, ktorá je zo zákona povinná. Nórskym tatkom náleží celých 14 týždňov, kedy sa môžu a dokonca musia o svoje deti starať. Samozrejme, štát im za starostlivosť o deti poskytuje finančnú náhradu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *