Počet cestujúcich na letisku Košice v roku 2016 vzrástol o 6,4 %

V roku 2016 prešlo bránami letiska Košice 436 696 cestujúcich, čo predstavuje nárast o 6,4 %, resp. o 26 247 cestujúcich v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Najväčšou mierou sa na tomto raste podieľal segment pravidelnej prepravy, v ktorom sa počet prepravených cestujúcich medziročne zvýšil o 55 351 cestujúcich (nárast o 19%). Najväčší záujem bol o linku do Londýna, ktorú na dennej báze prevádzkuje spoločnosť Wizz Air. Košické letisko zaznamenalo pokles charterových cestujúcich o 25% v porovnaní s letnou sezónou 2015. Najrušnejším dňom roka bol 12. august s 3 058 vybavenými cestujúcimi. Pokiaľ ide o počet leteckých pohybov, najsilnejším dňom bol 29. jún, kedy bolo zaznamenaných 52 pohybov, ktoré boli rovnomerne rozdelené na 26 odletov a 26 príletov. Celkovo letisko Košice v uplynulom roku zaznamenalo 9 364 leteckých pohybov (nárast o 11%). Súčet maximálnych vzletových hmotností všetkých vlani vybavených lietadiel bol 152 727 ton maximálnej vzletovej hmotnosti (MTOW), čo je nárast o 15%.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Michael Tmej: „V treťom štvrťroku 2016 európske letiská v priemere rástli o 3,5 %. Sme veľmi radi, že môžeme bilancovať ďalší úspešný rok s rastom 6,4 % vybavených cestujúcich. Príchod dvoch nových dopravcov – poľské aerolínie LOT a Turkish Airlines – je obrovským úspechom nielen pre letisko, ale aj pre celý okolitý región. Tento rok bol však aj veľmi ťažkým rokom, keďže odvetvie cestovného ruchu muselo čeliť viacerým turbulenciám. Avšak vo všeobecnosti rád konštatujem, že letecká dostupnosť východného Slovenska nikdy nebola na takej vysokej úrovni, ako je tomu teraz. Spolu s našimi partnermi Košickým samosprávny krajom a s mestom Košice pracujeme na tom, aby sa v roku 2017 lietalo z Košíc do ešte väčšieho počtu destinácií.“

Primátor mesta Košice Richard Raši: “Bohatá konektivita letov z Košíc nám pomáha lákať zahraničných investorov. Uvedomujeme si hodnotu toho, že Košice sú umiestnené na destinačnej mape významných leteckých dopravcov a preto v spolupráci s našimi partnermi Košickým samosprávnym krajom a letiskom Košice chceme participovať na ďalšom rozvoji leteckej dostupnosti nášho mesta a celého regiónu.”

Predseda Košického samosprávneho kraja: Zdenko Trebuľa: “To, že tu máme silných dopravcov ako České Aerolínie, Austrian Airlines, poľské aerolínie LOT, Turkish Airlines a Wizz Air je významným aktívom Košického samosprávneho kraja. Spolu s mestom Košice a letiskom Košice pracujeme na tom, aby sa letecká dostupnosť východného Slovenska rozvíjala ešte viac.”

Turkish Airlines, jedna z najväčších leteckých spoločností na svete (flotila s vyše 350 lietadlami, sieť takmer 300 destinácií po celom svete) optimalizuje svoj letový poriadok: od 16. januára 2017 budú lety z Košíc cez Istanbul do celého sveta dostupné štyrikrát týždenne: 2 ranné odlety ponúknu veľmi krátky prestupný čas na lety do viacerých destinácií Severnej Ameriky (New York, San Francisco, Los Angeles, Boston atď.) a dva večerné odlety otvárajú množstvo príležitostí vo viacerých exotických letoviskách na Ďalekom Východe, či v Indickom oceáne (Bangkok, Colombo, Maldivy, Maurícius, Zanzibar, Seychely atď.)

Dovolenková ponuka slovenských cestovných kancelárií na leto 2017 je už v predaji a nechýbajú v nej ani zaujímavé novinky, ako napríklad Mallorca či Barcelona Girona. Samostatné letenky budú dostupné na linkách českej spoločnosti Smartwings, ktorá bude prevádzkovať sezónne pravidelné lety do piatich destinácií: Heraklion, Rodos, Burgas, Lamezia Terme a Mallorca. V roku 2016 letisko Košice znížilo ceny parkovného o 40 % a tieto znížené ceny ostávajú v platnosti aj pre rok 2017. Odštartovala sa tiež rekonštrukcia sociálnych zariadení, ktorá bude pokračovať aj v priebehu roka 2017.

V spolupráci s košickou agentúrou Promiseo bola vytvorená platforma www.zkosicdosveta.sk, ktorá propaguje lietanie z Košíc do celého sveta. Vynovená webová stránka samotného letiska bude spustená v najbližších mesiacoch.

Aktuálny zoznam pravidelných liniek na letisku Košice:

Destinácia Dopravca Frekvencia
Bratislava České aerolínie 8x týždenne
Praha České aerolínie 18x týždenne
Kyjev České aerolínie 4x týždenne
Viedeň Austrian Airlines 10x týždenne
Varšava LOT 6x týždenne
Istanbul Turkish Airlines 4x týždenne
Londýn Luton Wizz Air 7x týždenne
Doncaster Sheffield Wizz Air 2x týždenne
Bristol Wizz Air 2x týždenne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *